19/06/2024
Vinárstvo roka 2024
Naše vinárstvo dostalo od zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska titul Vinárstvo Roka 2024. Ďakujeme za podporu.
O nás
This is just placeholder text. Don’t be alarmed, this is just here to fill up space.
Ako to začalo
Myšlienka spoločného projektu vybudovať vinárstvo s vlastnými vinohradmi na Slovensku vznikla pri poháriku dobrého vína s priateľmi. Vinárska rodina z Moravy a rodák z Nitry spolu začali hľadať vhodnú lokalitu pre jedinečný spoločný projekt.
Oslovili nás Vráble a ich okolie, známe vinicami a vynikajúcim vínom už od pradávnych čias. Viničná hora, neodmysliteľná súčasť vinohradníckej histórie regiónu, ukrýva časť Predium – malebný južný svah, ideálne miesto na pestovanie viniča. Práve tu sme sa rozhodli nadviazať na slávnu tradíciu vrábeľského vinohradníctva a pokračovať v jeho príbehu.
Naším cieľom je prinavrátiť vrábeľským vínam ich zaslúžené miesto v slovenskom vinohradníctve. Sme hrdí na to, že naše úsilie už prinieslo plody tvrdej práce – v roku 2024 sme získali prestížny titul Vinárstvo roka, ktorý nám bol udelený Zväzom vinohradníkov a vinárov Slovenska. Toto ocenenie je pre nás motiváciou naďalej inovovať a prispievať k dobrému menu slovenského vína doma i vo svete.
Veríme, že milovníci slovenského vína si k nám nájdu cestu, aby ochutnali vrábeľské vína v spojení s lahodným jedlom a zažili chvíle pokoja v jedinečnej atmosfére nášho vinárstva.
Karol Pruša a synovia, vinár z Moravy, ktorý sa vinárstvu venuje od roku 1972.
Milan Solár z Nitry, s viac ako 20 ročnými skúsenosťami vo vinárskom odvetví.
Naše vinice
Vinohrad vo Vrábľoch hon Predium
Na hore Predium sme v roku 2019 vysadili rozľahlú 10-hektárovú vinicu, ktorú v roku 2021 doplnili ďalšie 2 hektáre. Na juhovýchodnom svahu je vinohrad vysadený Tramínom červeným, Veltlínskym zeleným, Rizlingom vlašským, Rizlingom rýnskym, Rulandským bielym, Pálavou, Semillonom, Cabernetom sauvignon, Frankovkou modrou a Dunajom.
Vinica Kováčová pri obci Tehla
Už v roku 2016 sme začali s obnovou 24 hektárovej vinice pri obci Tehla na hone Kováčová. Pôvodná vinica z polovice šesťdesiatych rokov bola odsúdená na likvidáciu a zachránili sme ju v poslednej chvíli. Na južne orientovanej vinici pestujeme Rulandské šedé, Pálavu, Tramín červený, Sauvignon, Irsai Oliver, Devín, Muškát moravský, Müller Thurgau, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Frankovku modrú, Alibernet , Rulandské modré, Merlot a Cabernet blanc.
Spolupráca s miestnymi vinohradníkmi.
Nadviazali sme úzku spoluprácu s vinohradníkmi z Vrábeľského vinohradníckeho rajónu, s ktorými si navzájom pomáhame.
V roku 2015 sme začali s prípravami a postupne začali s budovaním vinárstva. Pri stavbe sme využili inovatívne spôsoby a postupy. Stavbu navrhol a autorsky dozoroval Ing. Radovan Rusnák, ktorý je sám vinárom a presne vedel zhmotniť našu víziu.
Moderné vinárstvo, v ktorom sa s citom spájajú moderné prvky s tradičnými, je obklopené vinicami. Odlievané pohľadové betónové monolity použité na celej stavbe dopĺňajú klenby zo starých tehál.
Ekológia
Naša vízia udržateľného rozvoja vo vinárstve sa zhmotňuje vo všetkých fázach výroby vína.
Vo viniciach nepoužívame herbicídy, burinu odstraňujeme mechanicky pomocou okopávačiek. Keďže vinohrad je monokultúra, medziradia viníc sme vysiali druhovo bohatými bylinnými zmesami a kvitnúcimi rastlinami. Týmto prispievame k pestrosti krajiny a rozmanitosti života – nielen rastlín, ale aj pôdnych mikroorganizmov a živočíchov, ako sú hmyz, vtáky či iné zvieratá závislé od pôdy.
Bylinné zmesi so svojimi koreňmi pútajú vzdušný CO₂ a ukladajú ho do pôdy, čím podporujú obnovu pôdnej štruktúry a neviditeľného života v pôde. To vedie k lepšiemu hospodáreniu s vodou, jej lepšie ukladanie do pôdy a zvýšenej odolnosti rastlín voči suchu.
Vo viniciach poletujú včely miestnych včelárov. V areáli vinárstva sme navyše umiestnili hmyzie hotely a domčeky pre včely samotárky, aby sme podporili biodiverzitu a zachovanie prirodzených ekosystémov.
Naše vinárstvo je navrhnuté na gravitačné spracovanie hrozna, čo nám umožňuje úplne vynechať čerpadlá, ktoré by rozbili rmut už na začiatku procesu. Vďaka blízkosti našich viníc k vinárstvu je doba transportu minimálna, čo zaručuje, že surovina sa na spracovanie dostane čerstvá a zachová si všetky dôležité vlastnosti potrebné na výrobu kvalitného vína, ako sú aromatika, sviežosť a odrodový charakter.
Pivničné priestory na dozrievanie vína sa nachádzajú v hĺbke siedmich metrov, čo zabezpečuje stabilnú celoročnú teplotu od 12 do 15 stupňov Celzia, s minimálnymi energetickými nákladmi na chladenie.
Budova vinárstva má zelenú strechu, vysadenú rôznymi rastlinami. Preto sa neprehrieva, drží stabilnú teplotu v budove. Strecha zároveň zadržiava dažďovú vodu, ktorú zachytávame v jazierku a následne využívame na zavlažovanie. V budove sú strategicky umiestnené svetlíky, ktoré umožňujú maximálne využitie denného svetla a výrazne znižujú spotrebu energie na osvetlenie. Na kúrenie a chladenie používame moderné tepelné čerpadlá, čím ďalej minimalizujeme ekologickú stopu našej prevádzky. Dôležitým zdrojom energie sú aj fotovoltické panely, ktoré máme umiestnené na streche nášho vinárstva.
Produkty
Ponúkame bohatú kolekciu vín, ktorá zahŕňa lokálne aj svetové odrody. Odrody typické pre oblasť Vrábel, akými sú Veltlínske zelené alebo Rizling vlašský, dopĺňajú slovenské novošľachtence, ako Dunaj či Devín, a medzinárodne populárne odrody, ako Chardonnay, Cabernet Sauvignon, či Semillon.
Práve Semillon, stará francúzska odroda, sa vo Vrábľoch pestuje už od 18. storočia, a aj týmto spôsobom chceme vzdať hold vinárskej tradícii, na ktorú nadväzujeme.
Veríme, že kvalitné víno by malo byť dostupné čo najširšiemu okruhu ľudí. Preto v našom portfóliu nájdete vína s nízkym obsahom histamínu, vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou, tak aj vína vhodné pre vegánov, pri ktorých spracovaní nepoužívame žiadne produkty živočíšneho pôvodu.
Každému vínu venujeme maximálnu starostlivosť, pričom kladieme dôraz na minimalizáciu obsahu síry. Všetky naše nerezové tanky sú pod presne kontrolovanou teplotou, čo zabezpečuje optimálne podmienky pre fermentáciu a uchovanie kvality vína. Naše vína sa vynikajúco párujú k jedlu a sú ideálnou voľbou na oslavu výnimočných chvíľ i na spríjemnenie každodenného dňa.
S hrdosťou môžeme povedať, že naše vína získali uznanie a ocenenia na mnohých prestížnych vinárskych súťažiach doma aj v zahraničí. Uspeli sme napríklad na súťažiach Decanter v Londýne, Bacchus v Madride, či Vinalies Internationales v Paríži. Viacero našich vín je umiestnených aj v Národnom salóne vín Slovenskej republiky.
Fotky
Prezrite si, ako to vyzerá v priestoroch nášho vinárstva.